Добре дошли в сайта на III ПМГ "Академик Методий Попов" гр. Варна!

     В III ПМГ "Акад. Методий Попов" днес се обучават 675 ученици в 25 паралелки. Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр. Варна и нейните възпитаници са конкурентноспособни, с достойно място в живота. Заслугата за това е на учителите и учениците, които заедно градят авторитета на училището, изпълнени с любов към науката, към хората, към родното училище нашата ТРЕТА ГИМНАЗИЯ, единствена и неповторима за всеки, свързал по един или друг начин живота си с нея.

 

По традиция в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24-ти май, Община Варна връчи Награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата. Тази година с решение на ОбС-Варна Наградата “Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ получи Илиян Кънчев - ученик от ХII „д“ клас на III ПМГ „Академик Методий Попов“. С постигнатите резултати на 43 –та национална олимпиада по биология и здравно образование, той придоби право за включване в разширения национален отбор. Достойно бе представянето му и на 50 –та национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Своята гражданска позиция и отговорно поведение Илиян доказва многократно като член на ученическия съвет, работейки по различни младежки проекти, а чрез доброволческата си дейност успява да ангажира училищната общност за добротворчество и съпричастност към значими каузи.

ЧЕСТИТА НАГРАДА, ИЛИЯН!

С пожелание за нови успехи!

 

Екатерина Фирсина, ученичка от Трета ПМГ „Академик Методий Попов“ триумфира със златен медал и лично постижение в спринта на 100 метра при девойките на престижния международен турнир "Младост". Традиционната надпревара се проведе в Русе. В турнира участваха състезатели от Румъния, Молдова, Македония и др.

 

На 11.05.2018 г. Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" се включи в инициативата на МОН "Розите на България", посветена на деня на Светите братя Кирил и Методий. В голямото междучасие над 200 ученици и учители танцуваха под звуците на Празнична сюита от Филип Кутев.

 

На 10 май 2018 г., в х-л „Черно море“, се проведе третата церемония по връчване на отличия на варненски училища за активното им участие и принос в развитието и осъществяването на общинската политика за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора – „Младите хора и бъдещето“.

Организатор на събитието беше дирекция „Превенции“, Община Варна.

Гимназията ни получи грамота от кмета на гр. Варна Иван Портних за активна дейност и принос в осъществяването на общинската политика по превенция на рисково поведение сред деца и млади хора.

Грамоти за личен принос получиха и учениците от клуб “Превенции” с ръководител Ем. Търколева:

Бианка Каменова Пеева XII г

Генадий Деянов Иванов XII в

Самуил Димитров Кехайов XII д

Удостоверения за преминат пълен курс на обучения бяха връчени на:

Доротея Севастиянова Попова IX д

Зорница Деянова Георгиева IX б

Камелия Георгиева Георгиева IX д

Марена-Георгия Теодорова Трендафилова IX в

Мартина Илиянова Петрова IX д

Пресияна Дамянова Димитрова IX в

Станислава Георгиева Василева IX д

 

 

Клуб „Варна, морето и ние“

В Световния ден на книгата и авторското право - 23 април 2018 г., 11.30 ч. - III ПМГ „Акад. Методий Попов“

- Клуб „Варна, морето и ние“ взе участие в 16-то поредно издание на Маратон на четящите хора в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ гр. Варна. “Von Meeren und Menschen

- Eine Kreuzfahrt durch die Zeit” – четене на текстове от известни съвременни немски автори, свързани с пътешествия, морета и океани. Учениците гледаха откъси от филма „Германия – от Цугшпитце до остров Силт“ и се забавляваха.

Научи повече: www.libvar.bg

Ръководител на клуба: Милена Петкова

Грамота

Галерия

 

 

 

Муса Амер Абди, ученик от Хб клас на Трета ПМГ гони мечтите си и постигна една от тях - да влезе в националния отбор по хокей на лед. Той замина на тренировъчен лагер с националите, а от 26 март до 1 април ще участва в Световното първенство по хокей на лед за мъже до 18 год.възраст, в курортния град Ерзуру в Турция. Нека му пожелаем успех! Муса е и сред най-активните участници в инициативите на доброволческия клуб на гимназията. Заслужават уважение хора като него - упорити в постигането на целите, имащи сърце за проблемите и на другите.

 

ДОБРОВОЛЧЕСКА ИНИЦИАТИВА „ПРЕДАЙ НАТАТЪК”

 

По повод на традиционния български празник Баба Марта, доброволците от Трета ПМГ „Академик Методий Попов“ осъществиха две инициативи, зареждащи с ведро настроение и чувство за пролет.

Заедно с техните приятели от Дом за стари хора „Гергана“ изработиха мартеници, а Г-жа Нели Вълева – директор на дома, разказа  на  учениците за смисъла и видовете социални услуги във Варна.

Втората инициатива на доброволците се проведе в СОУДНЗ „Проф.д.р Иван Шишманов”. Нашите ученици закичиха децата от училището с ръчно направени мартеници, за здраве и повече усмивки.

Срещите преминаха с много настроение. Клуб „Доброволците на Трета” има 8-годишна история и през текущата учебна година отново развива дейности в рамките на проект „Твоят час”. Клубът успява да привлече нови съмишленици за всяка следваща инициатива, което е повод  да твърдим, че нашата Трета традиционно е зона за филантропия.

 
Във връзка с официалното откриване на българското председателство на Съвета на  ЕС  на 11 януари 2018 г. младшите посланици на Европейския парламент в III Природоматематическа гимназия „Акад. М. Попов” - Варна под ръководството  на Юлия Кавръкова, старши посланик, изготвиха информационни брошури,  с които запознаваха съучениците си с четирите основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика;  
приоритетите на председателството,  подчинени на неговия девиз: „Съединението прави силата“, стремежът към единство сред държавите членки и институциите на ЕС, за да се предоставят конкретни решения за изграждането на по-силна, по-сигурна и солидарна Европа, както и  със задачите на председателството.

Галерия

 

Спортните успехи ежегодно са част от живота в Трета ПМГ "Акад. Методий Попов". Вече втора година по време на Коледните празници в гимназията се проведе волейболна среща между отборите на учениците и учителите. И не победата е приоритет, а това да сме заедно. Заедно в учението, заедно и в Коледната магия на празника! Много емоция, смях и забавление ни подариха нашите спортисти - големи и малки, за което им благодарим от сърце!

 

Галерия

 

Част от Коледните празници в Трета ПМГ "Академик Методий Попов" беше откриването на изложба - графика от творби на нашата ученичка Мирела Марева от XI а клас.

Това е първата самостоятелна изложба на талантливата художничка, но със сигурност предстоят още много! Всички ние от Трета й пожелаваме бъдещи творчески успехи!

 

Галерия

 

Традиционно в навечерието на Коледа се проведе състезанието "Какво? Къде? Кога?"

 

Организатори отново бяха членовете на "Клуб на знаещите" към Трета ПМГ "Академик Методий Попов" с ръководител Г-жа Стела Петрова - старши учител по география и икономика.

Актовата зала на гимназията трудно побра ентусиастите, които час по-рано бързаха да заемат местата си. Най-запалени да покажат знания бяха учениците от осми клас. Гостуваха ни бивши ученици - активни членове на клуба на знаещите, които взеха участие в състезанието. За пореден път автори на най-интересните въпроси бяха наши ученици.

Огромна благодарност към организаторите и техния ръководител за поредния празник на знанието в нашето училище!!!

 

Галерия

 

Весела Коледа и щастлива Нова 2018 година!!!

 

На 18 и 19 декември 2017 година в Трета ПМГ "Академик Методий Попов" се проведе Благотворителен Коледен базар на сувенири, коледни картички и сладки, подредени в тематични щандове, посветени на коледните обичаи в Германия, Англия, Франция, Русия и България, под надслов: "Коледа в Европа" /Традиционна коледна кухня/.

 Събраните средства ще се използват за обогатяване библиотечния фонд на гимназията.

Коледният базар и отрупаните щандове предизвикаха голямо оживление сред учениците от осми до дванадесети клас. Доброволците участваха с настроение. Учениците се снимаха край щандовете, горди от кулинарните си постижения. Организаторите на "Коледа в Европа" дадоха интервю на английски, немски и руски език, в което подробно представиха обичаите в съответната държава, особеностите на традиционната им кухня и какво е за тях коледната магия.

 

Галерия

 

Между 17 и 19 неомври се проведе Международен конгрес по биомедицина (IBC - International Biomedical Congress - Sofia). Участие в събитието взеха студенти както от родните университети, така и от други европейски и неевропейски страни.

Участваха още преподаватели и чуждестранни лектори. Събитието за пръв път се проведе и с участието на ученици, представили се успешно на Националните олимпиади по биология и химия. В рамките на конгреса се състояха множество лекции и работилници, които дадоха възможност на присъстващите да се запознаят с истинската медицина и наука. През втория ден на научния форум се състоя и ученическа универсиада, на която талантливите младежи показаха задълбочените си знания по химия и биология.

Представители на нашата гимназия бяха: Илиян Кънчев - XII д, Селим Селимов - XII а, Кристиян Тодоров - XIIб, Миглена Танчева - XII д, Петя Петрова - XII а, Галатея Христова - XII а, с ръководител г-жа Галина Димитрова – старши учител по биология.

Те посетиха лекции по "Паразитология" , "Взимане на анамнеза" , "Оказване на спешна медицинска помощ", "Кариограма" и други.

 

Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" бе представена достойно от двама участници в трета възрастова група IX - XII клас, в организирания от ЦПЛР - ОДК, гр. Варна Дванадесети национален конкурс за литературно творчество и компютърна рисунка "Морето, морето, морето .....". С диплом и плакет бяха наградени:

Камелия Панайотова Христова, ученичка от XII а клас - второ място в раздел "Поезия" и Маргарита

Иванова Славова, ученичка от IX в клас - поощрителна награда в раздел "Проза".

 

Клуб „Превенции” към III ПМГ „Акад. Методий Попов” се включи активно в Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Службата по наркотици и престъпност към ООН всяка година избира тема за Международния ден и провежда целогодишна кампания. Мотото тази година е: „Първо се вслушай! Да чуем децата и младежите е първата стъпка да им помогнем да пораснат здрави и защитени“.

Организирана бе кампания „Аз правя превенция!“ с начало м. февруари 2017 г. Разработихме превантивно-информационен материал, за „ползите“ и вредите от употребата на метамфетамини. Съдържателната част на материала е създадена от клуба, дизайна и илюстрациите са на Бианка Пеева от 11 г клас, а отпечатването е реализирано от Дирекция „Превенции”, Община Варна.

Ако искате да видите информационните материали и на другите участници в кампанията „Аз правя превенция!” посетете следния линк.

 

Други постижения

Актуално

Стипендии

График ваканци и смени

Стратегия за периода 2016-2020 година

График за контролни работи

График за класни работи

График за консултации с родители

График за консултации по учебни предмети

График за часовете по СИП

График спортни дейности

Разпределение на групите II-ри чужд език

Годишен план

Програми

Етичен кодекс

Спортен календар

Свободни места за ученици

Седмична програма

Учебници

Държавни зрелостни изпити

Форми на обучение

Профил на купувача

Обществен съвет към III ПМГ
Бюджет на III ПМГ "Акад. М. Попов"
Униформи
Вътрешна политика за защита на личните данни
Достъп до обществена информация
 

Полезни връзки

МОН

РУО – Варна
Община Варна

Прием в ИУ - Варна

 

За подаване на сигнали по обхвата на деца и ученици:

тел. 0800 10 112

e-mail: obhvat@mon.bg