Добре дошли в сайта на III ПМГ "Академик Методий Попов" гр. Варна!

     В III ПМГ "Акад. Методий Попов" днес се обучават 699 ученици в 25 паралелки. Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр. Варна и нейните възпитаници са конкурентноспособни, с достойно място в живота. Заслугата за това е на учителите и учениците, които заедно градят авторитета на училището, изпълнени с любов към науката, към хората, към родното училище нашата ТРЕТА ГИМНАЗИЯ, единствена и неповторима за всеки, свързал по един или друг начин живота си с нея.

 

По традиция в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24-ти май, Община Варна връчи Награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата. Тази година с решение на ОбС-Варна Наградата “Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ получи Илиян Кънчев - ученик от ХII „д“ клас на III ПМГ „Академик Методий Попов“. С постигнатите резултати на 43 –та национална олимпиада по биология и здравно образование, той придоби право за включване в разширения национален отбор. Достойно бе представянето му и на 50 –та национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Своята гражданска позиция и отговорно поведение Илиян доказва многократно като член на ученическия съвет, работейки по различни младежки проекти, а чрез доброволческата си дейност успява да ангажира училищната общност за добротворчество и съпричастност към значими каузи.

ЧЕСТИТА НАГРАДА, ИЛИЯН!

С пожелание за нови успехи!

 

Екатерина Фирсина, ученичка от Трета ПМГ „Академик Методий Попов“ триумфира със златен медал и лично постижение в спринта на 100 метра при девойките на престижния международен турнир "Младост". Традиционната надпревара се проведе в Русе. В турнира участваха състезатели от Румъния, Молдова, Македония и др.

 

На 11.05.2018 г. Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" се включи в инициативата на МОН "Розите на България", посветена на деня на Светите братя Кирил и Методий. В голямото междучасие над 200 ученици и учители танцуваха под звуците на Празнична сюита от Филип Кутев.

 

На 10 май 2018 г., в х-л „Черно море“, се проведе третата церемония по връчване на отличия на варненски училища за активното им участие и принос в развитието и осъществяването на общинската политика за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора – „Младите хора и бъдещето“.

Организатор на събитието беше дирекция „Превенции“, Община Варна.

Гимназията ни получи грамота от кмета на гр. Варна Иван Портних за активна дейност и принос в осъществяването на общинската политика по превенция на рисково поведение сред деца и млади хора.

Грамоти за личен принос получиха и учениците от клуб “Превенции” с ръководител Ем. Търколева:

Бианка Каменова Пеева XII г

Генадий Деянов Иванов XII в

Самуил Димитров Кехайов XII д

Удостоверения за преминат пълен курс на обучения бяха връчени на:

Доротея Севастиянова Попова IX д

Зорница Деянова Георгиева IX б

Камелия Георгиева Георгиева IX д

Марена-Георгия Теодорова Трендафилова IX в

Мартина Илиянова Петрова IX д

Пресияна Дамянова Димитрова IX в

Станислава Георгиева Василева IX д

 

 

Клуб „Варна, морето и ние“

В Световния ден на книгата и авторското право - 23 април 2018 г., 11.30 ч. - III ПМГ „Акад. Методий Попов“

- Клуб „Варна, морето и ние“ взе участие в 16-то поредно издание на Маратон на четящите хора в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ гр. Варна. “Von Meeren und Menschen

- Eine Kreuzfahrt durch die Zeit” – четене на текстове от известни съвременни немски автори, свързани с пътешествия, морета и океани. Учениците гледаха откъси от филма „Германия – от Цугшпитце до остров Силт“ и се забавляваха.

Научи повече: www.libvar.bg

Ръководител на клуба: Милена Петкова

Грамота

Галерия

 

 

 

Муса Амер Абди, ученик от Хб клас на Трета ПМГ гони мечтите си и постигна една от тях - да влезе в националния отбор по хокей на лед. Той замина на тренировъчен лагер с националите, а от 26 март до 1 април ще участва в Световното първенство по хокей на лед за мъже до 18 год.възраст, в курортния град Ерзуру в Турция. Нека му пожелаем успех! Муса е и сред най-активните участници в инициативите на доброволческия клуб на гимназията. Заслужават уважение хора като него - упорити в постигането на целите, имащи сърце за проблемите и на другите.

 

ДОБРОВОЛЧЕСКА ИНИЦИАТИВА „ПРЕДАЙ НАТАТЪК”

 

По повод на традиционния български празник Баба Марта, доброволците от Трета ПМГ „Академик Методий Попов“ осъществиха две инициативи, зареждащи с ведро настроение и чувство за пролет.

Заедно с техните приятели от Дом за стари хора „Гергана“ изработиха мартеници, а Г-жа Нели Вълева – директор на дома, разказа  на  учениците за смисъла и видовете социални услуги във Варна.

Втората инициатива на доброволците се проведе в СОУДНЗ „Проф.д.р Иван Шишманов”. Нашите ученици закичиха децата от училището с ръчно направени мартеници, за здраве и повече усмивки.

Срещите преминаха с много настроение. Клуб „Доброволците на Трета” има 8-годишна история и през текущата учебна година отново развива дейности в рамките на проект „Твоят час”. Клубът успява да привлече нови съмишленици за всяка следваща инициатива, което е повод  да твърдим, че нашата Трета традиционно е зона за филантропия.

 
Във връзка с официалното откриване на българското председателство на Съвета на  ЕС  на 11 януари 2018 г. младшите посланици на Европейския парламент в III Природоматематическа гимназия „Акад. М. Попов” - Варна под ръководството  на Юлия Кавръкова, старши посланик, изготвиха информационни брошури,  с които запознаваха съучениците си с четирите основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика;  
приоритетите на председателството,  подчинени на неговия девиз: „Съединението прави силата“, стремежът към единство сред държавите членки и институциите на ЕС, за да се предоставят конкретни решения за изграждането на по-силна, по-сигурна и солидарна Европа, както и  със задачите на председателството.

Галерия

 

Спортните успехи ежегодно са част от живота в Трета ПМГ "Акад. Методий Попов". Вече втора година по време на Коледните празници в гимназията се проведе волейболна среща между отборите на учениците и учителите. И не победата е приоритет, а това да сме заедно. Заедно в учението, заедно и в Коледната магия на празника! Много емоция, смях и забавление ни подариха нашите спортисти - големи и малки, за което им благодарим от сърце!

 

Галерия

 

Част от Коледните празници в Трета ПМГ "Академик Методий Попов" беше откриването на изложба - графика от творби на нашата ученичка Мирела Марева от XI а клас.

Това е първата самостоятелна изложба на талантливата художничка, но със сигурност предстоят още много! Всички ние от Трета й пожелаваме бъдещи творчески успехи!

 

Галерия

 

Традиционно в навечерието на Коледа се проведе състезанието "Какво? Къде? Кога?"

 

Организатори отново бяха членовете на "Клуб на знаещите" към Трета ПМГ "Академик Методий Попов" с ръководител Г-жа Стела Петрова - старши учител по география и икономика.

Актовата зала на гимназията трудно побра ентусиастите, които час по-рано бързаха да заемат местата си. Най-запалени да покажат знания бяха учениците от осми клас. Гостуваха ни бивши ученици - активни членове на клуба на знаещите, които взеха участие в състезанието. За пореден път автори на най-интересните въпроси бяха наши ученици.

Огромна благодарност към организаторите и техния ръководител за поредния празник на знанието в нашето училище!!!

 

Галерия

 

Весела Коледа и щастлива Нова 2018 година!!!

 

На 18 и 19 декември 2017 година в Трета ПМГ "Академик Методий Попов" се проведе Благотворителен Коледен базар на сувенири, коледни картички и сладки, подредени в тематични щандове, посветени на коледните обичаи в Германия, Англия, Франция, Русия и България, под надслов: "Коледа в Европа" /Традиционна коледна кухня/.

 Събраните средства ще се използват за обогатяване библиотечния фонд на гимназията.

Коледният базар и отрупаните щандове предизвикаха голямо оживление сред учениците от осми до дванадесети клас. Доброволците участваха с настроение. Учениците се снимаха край щандовете, горди от кулинарните си постижения. Организаторите на "Коледа в Европа" дадоха интервю на английски, немски и руски език, в което подробно представиха обичаите в съответната държава, особеностите на традиционната им кухня и какво е за тях коледната магия.

 

Галерия

 

Между 17 и 19 неомври се проведе Международен конгрес по биомедицина (IBC - International Biomedical Congress - Sofia). Участие в събитието взеха студенти както от родните университети, така и от други европейски и неевропейски страни.

Участваха още преподаватели и чуждестранни лектори. Събитието за пръв път се проведе и с участието на ученици, представили се успешно на Националните олимпиади по биология и химия. В рамките на конгреса се състояха множество лекции и работилници, които дадоха възможност на присъстващите да се запознаят с истинската медицина и наука. През втория ден на научния форум се състоя и ученическа универсиада, на която талантливите младежи показаха задълбочените си знания по химия и биология.

Представители на нашата гимназия бяха: Илиян Кънчев - XII д, Селим Селимов - XII а, Кристиян Тодоров - XIIб, Миглена Танчева - XII д, Петя Петрова - XII а, Галатея Христова - XII а, с ръководител г-жа Галина Димитрова – старши учител по биология.

Те посетиха лекции по "Паразитология" , "Взимане на анамнеза" , "Оказване на спешна медицинска помощ", "Кариограма" и други.

 

Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" бе представена достойно от двама участници в трета възрастова група IX - XII клас, в организирания от ЦПЛР - ОДК, гр. Варна Дванадесети национален конкурс за литературно творчество и компютърна рисунка "Морето, морето, морето .....". С диплом и плакет бяха наградени:

Камелия Панайотова Христова, ученичка от XII а клас - второ място в раздел "Поезия" и Маргарита

Иванова Славова, ученичка от IX в клас - поощрителна награда в раздел "Проза".

 

Клуб „Превенции” към III ПМГ „Акад. Методий Попов” се включи активно в Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Службата по наркотици и престъпност към ООН всяка година избира тема за Международния ден и провежда целогодишна кампания. Мотото тази година е: „Първо се вслушай! Да чуем децата и младежите е първата стъпка да им помогнем да пораснат здрави и защитени“.

Организирана бе кампания „Аз правя превенция!“ с начало м. февруари 2017 г. Разработихме превантивно-информационен материал, за „ползите“ и вредите от употребата на метамфетамини. Съдържателната част на материала е създадена от клуба, дизайна и илюстрациите са на Бианка Пеева от 11 г клас, а отпечатването е реализирано от Дирекция „Превенции”, Община Варна.

Ако искате да видите информационните материали и на другите участници в кампанията „Аз правя превенция!” посетете следния линк.

 

Други постижения

Документи

Стратегия за развитие на училището
Годишен план
Обучение в условията на COVID-19
Безопасна работа в интернет
Етичен кодекс
Програми и политики
ДЗИ
НВО
Седмично разписание
График ваканции и смени
График консултации
График класни и контролни работи
График II ЧЕ, СИП и ФУЧ
График спортни дейности
График изпити
Учебници
Свободни места за ученици
Униформи
 

Финансови и административни документи

Стипендии
Бюджет на III ПМГ "Акад. М. Попов"
Профил на купувача
Достъп до обществена информация
Вътрешна политика за защита на личните данни
 

Полезни връзки

МОН

РУО – Варна
Община Варна

Прием в ИУ - Варна

 

За подаване на сигнали по обхвата на деца и ученици:

тел. 0800 10 112

e-mail: obhvat@mon.bg