Добре дошли в сайта на III ПМГ "Академик Методий Попов" гр. Варна!

     В III ПМГ "Акад. Методий Попов" днес се обучават 699 ученици в 25 паралелки. Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр. Варна и нейните възпитаници са конкурентноспособни, с достойно място в живота. Заслугата за това е на учителите и учениците, които заедно градят авторитета на училището, изпълнени с любов към науката, към хората, към родното училище нашата ТРЕТА ГИМНАЗИЯ , единствена и неповторима за всеки, свързал по един или друг начин живота си с нея.

 

На 21 април 2017 учениците от IXб клас посетиха Немската библиотека във Варна и се включиха в 15- годишното издание на Маратона на четящите хора. Те четоха приказки на немски език и се забавляваха с героите на Вилхелм Хауф. Маратонът на четенето бе посветен на 190 години от смъртта на неповторимия немски разказвач на приказки („Малкият Мук”, „Джуджето Дългоноско”, „Халифът Щърк”, „Студеното сърце”).

 

Пробив на ученици от Трета в конкурс на НАСА за космически градове

Виктор Тодоров, Константин Евтимов и Виктория Славова, ученици от Трета природоматематическа гимназия „Аадемик Методий Попов”Варна, както и Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Галина Станева, Леа Шуман, Момчил Вилиянов, Петър Златев от Математическа гимназия Варна, се класираха на трето място в Международния конкурс за ученици на НАСА за 2017 година. Те разработиха проекта „Син Космос” под ръководството на д-р Веселка Радева, който спечели призовото място в конкуренция с 1500 проекта на 6 000 ученици. Екипът от ученици е поканен на конференцията на НАСА, която тази година ще се проведе в Сейнт Луис, САЩ, от 25 до 29 май.

Филм за проекта Blue Space

 

И тази учебна година Трета ПМГ "Академик Методий Попов" получи благодарност от ръководството и академичната общност на ХТМУ - София

 

 

Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" се гордее с училищния отбор - момичета 9 - 11 клас, с ръководител Г-жа Павлина Пеева!

Талантливите ни спортисти спечелиха трето място на 54-та лекоатлетическа щафетна обиколка, посветена на Националния празник на Република България и организирана от Радио Варна.

Пожелаваме бъдещи успехи на: Екатерина Анатолиева Фирсина - 9а клас, Габриела Николаева Дочева - 9д клас, Нарчин Акчай Хасан - 9в клас, Ксения Юриевна Шеврикуко - 9д клас и Йоанна - Антоанета Стоянова Гроздева - 11д клас.

Галерия

 

Отлично представяне на олимпиадата по химия и ООС

Илиян Кънчев, ученик от XI д клас, се класира за Националния кръг на XLIX олимпиада по Химия и ООС със 75 точки – най-висок резултат в IVсъстезателна група от област Варна.

Да пожелаем успешно представяне на Илиян и неговия ръководител госпожа Нина Димова!

 

На първи март учениците от XII клас имаха гост от Германия, студент по стоматология във Варна. Те му подариха мартеница и му разказаха за стария български обичай, а той отговори на техните многобройни въпроси. После добрите домакини почерпиха госта и всички заедно пяха песен на немски език.

 

Ученици, учители и непедагогически персонал на Трета природоматематическа гимназия "Акад. М. Попов" традиционно изпратиха старата година с маратон от благотворителни събития. Те внесоха много ентусиазъм, топлина, дух на съпричастност в нашата общност.

За шеста поредна година бяха организирани Charity shop като част от "услугите в кръг", два благотворителни коледни базара с авторски картички и сувенири, благотворителен кулинарен базар, благотворителен концерт.

В партньорство с кметство "Приморски" бяха украсени и отнесени елхи в 6 заведения за социални услуги. Зарадвахме с дарения и украси Център за работа с бездомни деца "Гаврош", Дневен център за деца и младежи с умствено изоставане "Св. Йоан Златоуст", Дневен център за възрастни с множество увреждания "Слънчевата къща", Център за настаняване от семеен тип "Другарче", "Карин дом", ученици от нашата гимназия, на които предстои лечение.

Бяхме щастливи, че за първи път в гимназията имахме Ден на благотворителността, под надслов „Приятелството...то се подарява”, наситен с редица събития и изяви на настоящи ученици и ученици от гимназията, завършили в предходни години. Девизът "В Трета няма бивши ученици" се оказа много продуктивен, емоционално зареждащ и показа потенциал и за бъдещи инициативи, организирани в мрежа. Симона Стоева, наша ученичка от Випуск 2011, представи своя първи роман, за първи път при голям интерес от страна на публиката се проведе волейболен мач между ученици и учители, за пореден път евристичното състезание „Какво? Къде? Кога?”, организирано от „Клуба на знаещите” донесе изключителни емоции на участници и публика. Заедно иратихме 2016 година с широки усмивки!

Коледен концерт

Галерия

 

През 2015 г. беше проведено задълбочено изследване на природонаучната грамотност на учениците, като наред с това бяха актуализирани и данните за постиженията им по четене и природни науки от предходните изследвания - PISA. PISA е международно изследване на ОИСР, което се провежда от 2000 г. през периоди от три години. Оценяват се знанията и уменията на 15-16 годишните в три области: четене, математика и природни науки. Учениците от III ПМГ „Акад. М. Попов“, участвали в PISA 2015, достойно защитиха името на гимназията.

съдържателна област

среден резултат в точки на учениците от III ПМГ

среден резултат в точки на българските ученици

среден резултат в точки на учениците от държавите в ОИСР

Природни науки

516 446 493

Математика

520 441 490

четене

509 432 493

 

 

Със заповед № 0039 / 09.01.2017 г. на Кмета на Община Варна 10.01.2017 г. e обявен за неучебен за училищата в община Варна. Учебните занятия ще стартират на 11.01.2017 г., сряда, втора смяна.

 

Ръководството на Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов” изказва похвала и благодарност на г-жа Павлина Пеева – старши учител по ФВС и на Училищния отбор по волейбол – девойки Х – ХII клас, завоювал III място на Общинския кръг на ученическите игри 2016/2017 година, в състав:

Десислава Чернева VIII а клас
Михаела Любчева Х а клас
Мартина Абаджиева Х б клас
Зорница Бъчварова Х г клас
Габриела Горанова Х д клас
Десислава Димитрова ХI в клас
Константина Янчева ХI д клас
Деница Карагьозова ХII в клас
Мартина Добрева ХII в клас
Аглика Григорова ХII г клас

ГРАМОТА

 

 
 

През месец ноември тази година Симона Стоева представи дебютния си роман "Никога достатъчни". Симона е завършила Трета природоматематическа гимназия "quot;Академик Методий Попов" през 2011 г. Пожелаваме й бъдещи творчески успехи!

 

 

 

Зрелостниците на Трета ПМГ „Академик Методий Попов“

със 71 отлични оценки на втори ДЗИ, от които 9 пълни шестици

 

  На майската сесия на ДЗИ зрелостниците от Випуск 2016 защитиха специфичния облик на гимназията. 

   От 134 явили се на втори задължителен изпит, 71 ученици са избрали учебния предмет биология и здравно образование, като 48 от тях са постигнали отлични резултати. Броят на пълните шестици по биология е 8, а една ученичка е с максимален брой точки - 100. 

  Дванадесетокласниците, избрали за втори задължителен изпит учебния предмет химия и опазване на околната среда са  постигнали среден успех 5.33, като 50% от явилите се имат отлични оценки.

  Зрелостниците  защитиха и „хуманитарния профил“ в гимназията. От положилите изпит по география и икономика 40% са с отлични оценки. 

  Изключително достойно е и представянето на изпита по английски език. Учебният предмет бе предпочетен от 36 ученици, от които 14 са с отлични оценки. Един ученик има пълна шестица.

  Средният успех на Випуск 2016 от втори задължителен изпит е                 Много добър (5.31).

  На матурата по БЕЛ 41 ученици са  с отлични оценки, а средният успех е Много добър (5.06).

  Отлични са и резултатите на тримата ученици, явили се на зрелостен изпит по избор. Изборът на предмета химия беше защитен с оценка 5.61, а на биология – с оценки 5.95 и 6.

 

 

Други постижения

Документи

Стратегия за развитие на училището
Годишен план
Обучение в условията на COVID-19
Безопасна работа в интернет
Етичен кодекс
Програми и политики
ДЗИ
НВО
Седмично разписание
График ваканции и смени
График консултации
График класни и контролни работи
График II ЧЕ, СИП и ФУЧ
График спортни дейности
График изпити
Учебници
Свободни места за ученици
Униформи
 

Финансови и административни документи

Стипендии
Бюджет на III ПМГ "Акад. М. Попов"
Профил на купувача
Достъп до обществена информация
Вътрешна политика за защита на личните данни
 

Полезни връзки

МОН

РУО – Варна
Община Варна

Прием в ИУ - Варна

 

За подаване на сигнали по обхвата на деца и ученици:

тел. 0800 10 112

e-mail: obhvat@mon.bg